Film-Tech Suomi

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Koneenkäyttäjien hyvä-veli-kerho (turhaa päänraavintaa toisille)  (Luettu 3856 kertaa)

Halonen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 159
 • Entinen koneenkäyttäjä filmiajalta
  • Profiili

Ennen oli asiat sentään melko hyvällä mallilla, kun konehuoneissa hääräily oli luvanvaraista puuhaa. Koneenkäyttäjät olivat sentään yhtä suurta veljeskuntaa silti toisiaan tuntematta ja näkemättä, jotka toiset huomioonottaen käsittelivät yhteisesti käytössä olevaa materiaalia eli teatterilta toisille kiertäviä filmikopioita. Ilman FILMTEKTO:n lupakirjaa perstaskussa tuskin sai edes hipaistakaan projektoria ja filmejä. Sitten käytäntö muuttui, luvanvaraisuus poistettiin ja filmejä sai esittää melkein kuka tahansa kynnelle kykenevä, joka vain vähintään sai itsensä kammettua portaita pitkin ylös projektorihuoneeseen.
-"Terve! Mä nyt tulin tuolta ovesta sisään tänne töihin. Koska alkaa seuraava näytös? Mitä muuten noi pari isoa teräsvehjettä tuossa tolpillaan oikein on, jos saan ohimennen kysyä?"

Siitä se pienoinen alamäki sitten alkoi. Tässä ei ole tarkoitus mustamaalata ketään yksittäisiä kolleegoja, vaan tuoda ilmi sellaisia räikeitä tilanteita, joiden takia on saanut raapia päätä välillä oikein ankarasti.

Mikään ei ole ollut kohdallani niin hankalaa kuin selvittää osarullissa (600 metriä) olevan filmikopion oikea esitysjärjestys, jos suoja- ja käynnistysfilmitkin ovat vielä liitetty vääriin osarulliin kiinni. Siinä muuten sitä haastetta.

Esitin työteatterissani useana vuonna peräkkäin aina syys- ja kevätkausina lauantai-iltapäivisin paikallisen elokuvakerhon näytöksiä, normaaleiden kaupallisten näytösten lisäksi. Kerhon puheenjohtaja toi perinteisesti aina filmikopion perjantaisin teatterille, jossa illan näytöksen aikana konehuoneessa valmistelin kopion esityskuntoon huolella tarkastaen niiden vaihtelevien kuntojen takia, vähentääkseni turhat esityskatkot ja muut sen sellaiset.

Tämän onnettoman elokuvan kohdalla onneksi sain kopion valmisteluun jo keskellä viikkoa, jonka kuntotarkastushommiin ryhdyin samana iltana. Aikaisemmin olin ajan säästämisen takia ajellut kerhonäytöksiä melko huolettomasti projektorista suoraan kakuilta (taustalevyn tai peräti kahden kanssa kakun molemmin puolin), mutta uskomattoman tuurini ansiosta mitään kaaottista ei tapahtunut. Tämän tapauksen jälkeen ei ollut enää varaa näin menetellä, jos meinasi ehtiä vielä kotiin lauantaisaunaan siinä välissä ennen teatterin omia näytöksiä.

Haistoin jotenkin jo kelauspöydällä kopiossa "palaneen käryä". Käynnistys- ja kuva-aiheen välisissä liitoksissa oli myös hämäriä epäjatkumokohtia, aivan kuin filmiä ei olisi katkaistu ennen takaisin osarulliin jakamista ihan alkuperäisistä kohdista. Jouduttiin ilmoittamaan asiasta elokuvakerhon puheenjohtajalle, että on suuri epäilys osarullien epäjärjestyksestä, jota ei kelauspöydällä voida täysin selvittää.

Perjantaina iltapäivällä jouduimme yhdessä kerhon puheenjohtajan kanssa ajamaan elokuvan tarkistusmielessä, minä konehuoneessa ja puheenjohtaja salissa yksin elokuvaa katsellen. Kaksi silmäparia havaitsee enemmän kuin yksi ja samalla myös itsekin tarkkailin elokuvan juonenkulkua. Elokuvan jälkeen tulimme siihen tulokseen, että kaksi osarullaa olivat tosiaan vaihtaneet paikkaa ja elokuvan juoni saatiin oikeaan järjestykseen neuvottelujen jälkeen. Väärin menneet osarullat tsiikattiin vielä tarkistumielessä uudelleen oikeassa järjestyksessä ja juonenkulku alkoi järkeenkäypästi täsmäämään. Ja oikeat suojafilmit oikeisiin osarulliin, koska suojafilmeissähän osanumeroinnit ovat ja niihin koneenkäyttäjän on vain luotettava.

Jälkikirjoitus:
Olen kuullut sellaisenkin tarinan, että ensi-iltaelokuva on lähtenyt varastolta täysin laboratoriouutena teatterille ja esityksen jälkeen palautettu sieltä takaisin varastolle jätesäkeissä.  :o

Mitenkäs muiden konehuoneissa?
« Viimeksi muokattu: 25.01.11 - klo:22:15 kirjoittanut Halonen »
Kirjattu

kinoteknikko

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 205
  • Profiili

Oli joskus takavuosina käsillä kerhokuva, jossa hännät olivat miten sattuu eli sekaisin. Onneksi levittäjältä löytyi toinen kopio ja faxilla tuli tieto, mitä osien alussa pitää näkyä (aikana ennen sähköpostia!). Korjattiin - ilman kirjeenvaihtoa olisivat osat menneet 1 - 2 - 4 - 3 - 5.
Kirjattu

Halonen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 159
 • Entinen koneenkäyttäjä filmiajalta
  • Profiili

Lainaus
Onneksi levittäjältä löytyi toinen kopio ja faxilla tuli tieto, mitä osien alussa pitää näkyä (aikana ennen sähköpostia!).

Onneksi sentään oli niin! :) Kerhonäytöksissä olevat elokuvat ovat usein pienelle kohderyhmälle suunnattuja, joista ei olla tuotu Suomeen kuin yksi kopio. Tai sitten niin vanhoja, että varastossa vuokrattavissa ei ole jäljellä enää kuin yksi kopio. Sen kelajärjestyksen kun joku saa sotkettua lahjakkaasti ilman, että mitään jälkiä edes jää oikean järjestyksen selvittämiseksi suojafilmeihin tai mihinkään eikä referenssikopiota ole saatavilla, on soppa todella enemmän kuin valmis.

Ehkä juuri tästä syystä meille ei silloin välähtänyt toimia samoin. Toisekseen kerhoelokuvien vuokrauksen ja toimittamisen teatterille hoiti kerho itse, ei elokuvateatterin omistaja. Näin ollen kerhon puheenjohtaja olisi joutunut konsultoimaan vuokraustoimiston kanssa, mutta koska aikaa oli vähän, niin päätettiin selvittää omatoimisesti... ja siinä onnistuttiinkin. Onneksi kerhoelokuvan kopio ei sentään myöskään ollut täysin sekaisin, vain kaksi osarullaa oli vaihtanut paikkaa ja rullat väärissä osalaatikoissa.
Kirjattu

kinoteknikko

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 205
  • Profiili

Nyt nämä painajaiset ovat vaihtuneet avain-, tekstitys- ym. ongelmiin.
Kirjattu