Film-Tech Suomi

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Naarmuja ensi-iltateatterista!  (Luettu 8123 kertaa)

kinoteknikko

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 205
    • Profiili
Vs: Naarmuja ensi-iltateatterista!
« Vastaus #15 : 26.09.10 - klo:09:59 »

Löytyy vielä Suomen Biografiliiton julkaisema vuoden 1931 Elokuvakoneenhoitajan käsikirja, samoin käsikirjat 1941, 1948 ja 1957. Sitten mentiinkin 1970- luvulle ja viimeksi vihreäkantiseen "monisteseen".

Mutta vuonna 1931 tiedettiin jo jotain:
 "On luonnollista, että juuri puhtauteen ja elokuvanauhan käsittelyyn on erikoisesti kiinnitettävä huomiota. Puhtaana on pidettävä erikoisesti juuri ne paikat koneessa, joista elokuvanauha kulkee läpi kuten kuva- ja ääniakkuna, mutta ei ole myöskään unohdettava niitä kohtia, joissa nauha kulkee rullien yli. Kuva- ja ääniakkuna on syytä puhdistaa joka kerta kun uusi rulla asetetaan koneeseen, sillä ääniakkunassa voi pienikin roska - jollaisen tuskin huomaa ja joka ennen ei olisi aiheuttanut minkäänlaisia häiriöitä - aiheuttaa siksi suuria häriöitä, että elokuvan esitys voi mennä pilalle tai ainakin huomattavasti kärsiä. Puhtauteen on kiinnitettävä vielä erikoisempaa huomiota uusia kopioita esitettäessä, sillä niistä irtautuu enemmän häiritseviä hiukkasia, siis ääni- ja kuva-akkuna on puhdistettava jokaisen rullanvaihdon yhteydessä."

""...tärkeintä elokuvakoneenkäyttäjän toiminnassa on käytäntö. Parhaatkin teoreettiset tiedot käyvät mitättömiksi, ellei niitä voi käytänöön sovelluttaa. Mutta oikea käytäntöön sovelluttaminen vaatii tuekseen teoreettisia tietoja. Järjen tulee siis tukea käytännöllistä työskentelyä. Vasta silloin voi elokuvakoneenkäyttäjä työssään päästä joihinkin tuloksiin."

Kelauslaitteen nimi oli muuten ennen "kerimisteline"! Kuvanauha "kerittiin"
Kirjattu