Film-Tech Suomi

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Dokumenttielokuvat  (Luettu 2946 kertaa)

Halonen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 159
 • Entinen koneenkäyttäjä filmiajalta
  • Profiili
Dokumenttielokuvat
« : 04.02.13 - klo:21:06 »

Yleistä mielipidettä tiedustelen ja myös sitä oikeaa vasemmankäden tietoutta, jos löytyy. Olen raapinut jokusen kerran päätä tästä asiasta vain teatterin internetsivujen toimittajana, en teatterihenkilökuntana. Me kun ei nyt jaksettu lähteä MeKu:n sivuilta asiaa selvittelemään.  ;D

Onko näin nykyisenä digitaalisen elokuvaesityksen aikana vähitellen yleistymässä olevat, teatteriesityksessä uuden lajityypin elokuvat, dokumentit kokonaan vapautettu elokuvien ennakkotarkastuksen piiristä? Olisiko siis tulkittava näin, että niiden ikärajan voi jättää kokonaan avoimeksi eli niiden katsominen on avointa kaikenikäisille ja dokumentin näkeminen jää täysin katsojan omalle vastuulle iästä riippumatta. Dokumenttielokuvien yhteydessä kun ei sensuuritietoja näe esiintyvän missään dokumenttien tiedoissa.

Aikaisemman käsitykseni mukaan ennen 2012 alussa voimaantulleessa sensuurilaissa kaiken tarkastamattoman materiaalin julkinen esittäminen oli automaattisesti kielletty kaikilta muilta paitsi täysi-ikäisiltä (-K18-). Olisiko tässä viimeisimmässä sensuurilaissa otettu erityiskohteluun nämä dokumenttielokuvat, joiden ikärajaa ei tarvitse määritellä alkuunkaan eli ovat toisin sanoen kaiken kansan katseltavissa teatterissa sillä vähimmäisedellytyksellä, että edes pääsylippunsa lunastavat näytökseen rahallista korvausta vastaan?  ;)
« Viimeksi muokattu: 04.02.13 - klo:21:09 kirjoittanut Halonen »
Kirjattu

Tuomas Hauvala

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 417
 • Sivutoiminen digi-elokuvannäyttäjä
  • Profiili
Vs: Dokumenttielokuvat
« Vastaus #1 : 04.02.13 - klo:22:48 »

Oikeustieteen opiskelijana näen tässä oman alani hyvin selkeästi, siispä:

Tässä kuvaohjelmalain asian kannalta relevantit pykälät

Lainaus
Kuvaohjelmalaki 5§

Kuvaohjelman tarjoaminen

Kuvaohjelman saa tarjota, jollei 9—11?§:ssä toisin säädetä, vain, jos se on luokiteltu siten kuin 16?§:n 1 momentissa säädetään ja siihen tai sen yhteyteen on tehty selvästi havaittava merkintä ikärajasta ja sisällöstä tai se on 16?§:n 3 momentissa tarkoitettu kuvaohjelma ja siihen tai sen yhteyteen on tehty selvästi havaittava merkintä ikärajasta ja sisällöstä. Jos kyseessä on 16?§:n 2?momentissa tarkoitettu kuvaohjelma, sen saa tarjota vain, jos siihen tai sen yhteyteen on tehty selvästi havaittava merkintä 18 vuoden ikärajasta.

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus määrää 1 momentissa tarkoitettujen ikäraja- ja sisältömerkintöjen ulkoasun.

Lainaus
Kuvaohjelmalaki 9§

Sisällön perusteella luokittelusta ja merkitsemisestä vapautettu kuvaohjelma

Kuvaohjelmaa ei tarvitse luokitella ja merkitä, jos se:

1)?sisältää yksinomaan opetuksellista tai sivistyksellistä aineistoa;

2)?sisältää yksinomaan musiikkia, urheilua tai toisinnoksia liikunta-, kulttuuri- tai hartaustilaisuuksista taikka muista vastaavista tilaisuuksista tai tapahtumista;

3)?sisältää yksinomaan askartelua, hyvinvointia, keskustelua, leikkiä, muotia, puutarhanhoitoa, rakentamista, ruuanlaittoa, sisustamista, tietokilpailuja, visailuja tai muita vastaavia kaikenikäisille tarjottavia aiheita;

4)?sisältää yksinomaan tavaroiden tai palvelujen markkinointiaineistoa;

5)?sisältää yksinomaan aatteellisesta tai poliittisesta toiminnasta tiedottavaa aineistoa;

6)?sisältää ajankohtaista uutisaineistoa;

7)?on sisällöltään suora lähetys.

Näinollen tulkitsisin, että dokumentti on 9§ 2. kohdan mukaan vapautettu luokittelusta, ja on näinollen "vapaata riistaa" esittämisen kannalta.
Kirjattu
Kaikenlaisesta tekniikasta pienistä mikrosiruista suuriin hydraulisylintereihin kiinnostunut konemies/nörtti.

Halonen

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 159
 • Entinen koneenkäyttäjä filmiajalta
  • Profiili
Vs: Dokumenttielokuvat
« Vastaus #2 : 04.02.13 - klo:23:40 »

Tämähän riittää sitten aivan hyvin mulle vastaukseksi eikä siitä sen enempiä kannata handua enää väännellä. ;)

Kävin nyt kuitenkin sivupäivityshomman jälkeen ennen pakollista Höyhensaarille siirtymistä varten, kun hieman aikaa oli, oikein erikseen MeKu:n sivujen tietokannasta tarkistamassa tämän kyseisen "Tavarataivas"-dokumenttielokuvan tilanteen tutkimassa ja se on tarkastettu ilmeisesti kyseisen instanssin toimesta sallituksi kaiken kansan nähtäväksi tai sitten se on tuon lakisäädännön nojalla automaattisesti saanut Sallittu-ikärajan.

Suoranaista selitystä en MeKu:n sivuilta ainakaan edes pikahaulla löytänyt ja muutenkin vähän siellä haarautuen luin huvittuneena sivujen tekstejä siten, että jos oikein suurennuslasilla alettaisiin tarkastelemaan, niin vähän kökköä sisältöä sieltä löytyy. Esimerkki alla TV-ohjelmamateriaalin esitysajankohdista:

Lainaus
TV-yhtiöt ovat sopineet esitysajoista

Kuvaohjelmalain mukaan tietynikäisiltä lapsilta kielletyt elokuvat ja televisio-ohjelmat pitää lähettää aikaan, jolloin lapset eivät normaalisti katso televisiota. Tämän johdosta TV-yhtiöt eli Yle, MTV Media, Nelonen Media, TV5 Finland ja Fox International sopivat ja sitoutuivat yhdessä seuraaviin esitysaikoihin helmikuussa 2012:

 • Kuvaohjelmaa, jolla on ikäraja 12, saa esittää klo 17 lähtien
 • Kuvaohjelmaa, jolla on ikäraja 16, saa esittää klo 21
 • Kuvaohjelmaa, jolla on ikäraja18, ei esitetä ennen klo 23

Tuon ohjeistuksen mukaan alle 16-vuotiailta kiellettyä materiaalia saisi esittää vain tasan kello 21.00, ei minään muuna kellonaikana, ja siinäkin tapauksessa vain sen yhden minuutin ajan ennen kuin kello ehtii siirtyä minuutin yli iltayhdeksää. ;D ;D

Ylempi lainausteksti oli tiedotteesta koskien viime itsenäisyyspäivän kohua YLE TV2:n aikomuksesta esittää Edvin Laineen Tuntematon sotilas perinteiseen tapaan hyvissä ajoin jo iltapäivällä, vaikka se on -K12- ikärajan piirissä viimeisimmän tarkastuksen mukaisesti.

Noh, uudelleentarkistukseni muualla sivuilla tuon kyseinen "pilkkuvirheen" sisältämä ohjeistus olikin sitten muutettu vähän oikeampaan suuntaan.

Lainaus
Ikärajat ovat muuttuneet ja tv-yhtiöt ovat sopineet keskenään kellonajoista, jotka jakavat tv-iltaa ikärajojen mukaisesti. Yhtiöt huolehtivat siitä, että kuvaohjelma jonka ikäraja on 12, 16 tai 18 ei ole tätä ikärajaa nuoremman lapsen katsottavana aikaan, jolloin lapset eivät tavallisesti katso televisiota.

 • Ohjelman ikäraja on 12: ei esitetä ennen kello 17.00
 • Ohjelman ikäraja on 16, ei esitetä ennen kello 21.00
 • Ohjelman ikäraja on 18, ei esitetä ennen kello 23.00

Mutta pilkunviilaamiseen jää silti vielä varaa. Säännös ei sulje sitä, missä kohtaa TV-vuorokausi katkeaa, kun kanavat lähettävät ohjelmaa ympäri vuorokauden. 24 tunnin järjestelmällä -K18- kamaa ei saisi enää keskiyön jälkeen esittää eli takarajaa ei ole annettu. Tähän vaikka havaintoesimerkki teininuoruudestani erään kaverin kertomana:

Kaveri oli saanut varhaisillalla faijaltansa tiukan ohjeistuksen, että hänen pitää palata kotiin viimeistään kello kahteentoista mennessä (12 tunnin järjestelmällä ilmoitettuna). Kaveri keksi kirjaimellisesti ohjeistuksesta erivapauden ja riekkui yli yön "yöjalassa" ja saapui himaansa vasta joskus varhaisaamun tunteina. Kaverin faija oli kaverin kotiinpalatessaan äärimmäisen karheana ja kysyi, että mitä oli sovittu kotiintuloajasta. Kaveri vastasi vain tyynesti, että hän piti toki lupauksen: eihän kello ollut vielä lähelläkään kahtatoista (keskipäivää). Kaverin faija oli mennyt huulesta heti tajunneensa sanattomaksi, mutta kiukuksissaan oli vain puuskaissut hänelle "Haista vittu!", kääntynyt saman tien ympäri takaisin makuuhuoneeseensa jatkamaan uniaan ja ei siitä kai sitten sen enempää. Ainakin näin kaverin kertomana.  :D

« Viimeksi muokattu: 04.02.13 - klo:23:43 kirjoittanut Halonen »
Kirjattu

Tero

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 115
  • Profiili
Vs: Dokumenttielokuvat
« Vastaus #3 : 05.02.13 - klo:16:47 »

Hei

Dokumenttielokuvaa ei ole vapautettu luokittelusta. 9§ kohta kaksi viittaa erityisesti konserttien, kulttuuritapahtumien, hartaustilaisuuksien tai urheilutilaisuuksien esittämiseen, ei dokumenttielokuviin.

Olkoon tästä esimerkkinä (rajummasta päästä) vaikkapa Armadillo, jonka ikäraja on 16: http://bit.ly/11GaabP
Kirjattu

Tuomas Hauvala

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 417
 • Sivutoiminen digi-elokuvannäyttäjä
  • Profiili
Vs: Dokumenttielokuvat
« Vastaus #4 : 05.02.13 - klo:18:27 »

Lainaus
Näinollen tulkitsisin, että dokumentti on 9§ 2. kohdan mukaan vapautettu luokittelusta, ja on näinollen "vapaata riistaa" esittämisen kannalta.
Totta, lauseestani puuttuu sana "tietynlaiset." Kaikki dokumentit eivät tuota määritelmää täytä, sillä tuo on aika ehdoton sanamuoto mielestäni.

Pykälän määrittämä "lain henki" on mielestäni se, että tietynlaiset kuvaohjelmat saavat etuoikeuden tulla esitettäviksi ilman luokittelua, mikä säästää luokittelijoiden työtaakkaa.

Kiitos Terolle soveltamiskäytännön selventämisestä!  :D
Kirjattu
Kaikenlaisesta tekniikasta pienistä mikrosiruista suuriin hydraulisylintereihin kiinnostunut konemies/nörtti.

Tero

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 115
  • Profiili
Vs: Dokumenttielokuvat
« Vastaus #5 : 06.02.13 - klo:09:50 »

Sain pyynnöstä Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksesta vastauksen dokkarikysymykseeni. Tulkintani oli vahvasti oikean suuntainen :) - HUOM!: tekstin "tarjoja" on meidän tapauksessamme elokuvalevittäjä, paitsi tietysti paikallisten dokumenttielokuvien tapauksessa. Mutta myös paikalliset elokuvat, joita teatterissa esitetään, on ilmoitettava MEKU:n kuvaohjelmien luetteloon.

"Jos tarjoajan (esim. elokuvateatteri) käsityksen  mukaan kuvaohjelma sisältää vain kuvaohjelmalain 9 §:ssä mainittua sisältöä, ei sitä tarvitse luokitella. Ohjelmaa esitettäessä ei sitten myöskään saa käyttää minkäänlaista ikämerkintää. Päätöksen luokittelematta jättämisestä tekee aina tarjoaja (tarjoajan velvollisuus on ilmoittaa kuvaohjelma MEKU:n luetteloon) ja vastaa myös päätöksestä tuomioistuimessa, jos sinne mennään. MEKUlle ei nykylaki anna mahdollisuutta määrätä ohjelmaa luokiteltavaksi toisin kuin aiemmassa laissa.

Tarjoaja saa aina luokitella 9 §:ssä mainitun sisällön, jos pitää sitä lain hengen eli lastensuojelun takia tarpeellisena. 9 §:n 3-kohdassa lastensuojelua n jopa korostetaan siten,  että sisällön tulee olla kaikenikäisille lapsille sopivaa, mutta muissa kohdissa (opetuksellinen ja sivistyksellinen, musiikki, urheilu jne.) ei kaikenikäisille sopivuutta mainita.
Kirjattu

Tuomas Hauvala

 • Seniori
 • ****
 • Viestejä: 417
 • Sivutoiminen digi-elokuvannäyttäjä
  • Profiili
Vs: Dokumenttielokuvat
« Vastaus #6 : 06.02.13 - klo:09:54 »

Samoin oli näemmä myös minun tulkintani 9 pykälän hengestä :) , joskaan en osannut noin hyvin perustella ;D

Kiitos Terolle asian perinpohjaisesta selvittämisestä!
Kirjattu
Kaikenlaisesta tekniikasta pienistä mikrosiruista suuriin hydraulisylintereihin kiinnostunut konemies/nörtti.